Glutenvrije arretjescake

Glutenvrije arretjescake

Te lekkerrrrr


Zachte Chocoladetaart

Zachte Chocoladetaart

Hap hap hap!


Basisrecept voor glutenvrije cupcakes

Basisrecept voor glutenvrije cupcakes


Klapperkoeken

Klapperkoeken


Gommakoekjes

Gommakoekjes

Surinaams recept


Coeliakie

Wat is Coeliakie

Je spreekt het uit als 'SeuliakŪe' en staat ook bekend als inheemse spruw. Coeliakie is een chronische ziekte, die veroorzaakt wordt door een aangeboren intolerantie voor gluten. De ziekte kan zich op elke leeftijd openbaren. Wanneer je geen aangepast dieet volgt leidt dit tot beschadiging van de dunne darm. De dunne darm kan dan geen voedingsstoffen meer uit het eten op te nemen.

Een gezonde dunne darm is bedekt met darmvlokken die samen voor een groot oppervlak zorgen. Bij mensen met coeliakie gaan de darmvlokken door een auto-immuunreactie kapot als zij gluten eten. De dunne darm kan dan niet meer goed zijn werk doen. Zoals het opnemen van bouwstoffen uit voeding. Deze bouwstoffen heb je wel nodig om goed te functioneren en voor kinderen om te groeien.

Gluten is de naam voor een groep eiwitten die in alle granen voorkomen. Gluten kan in twee groepen eiwitten verdeeld worden, de glutenines en de gliadines. De gliadinefractie van het gluten kan veroorzaker zijn tot coeliakie. Rijst, mais en teff bevatten heel weinig of geen van deze gliadines en kunnen daarom wel gegeten worden door mensen met coeliakie. We noemen ze voor het gemak (maar eigenlijk onterecht) glutenvrij.
Granen die absoluut vermeden moeten worden zijn: Tarwe, rogge, spelt, gerst en kamut.
Haver is een apart verhaal, van nature is haver geschikt voor coeliakie patiŽnten, maar tijdens productie raakt deze altijd besmet met gluten houdende granen. Alleen haver van een gegarandeerd glutenvrije productielijn kan gebruikt worden binnen een glutenvrij dieet.

Symptomen

Coeliakie wordt ook wel de kameleon onder de ziektes genoemd. Er zijn veel verschillende soorten symptomen en ook per mens verschillen de klachten. Dat is een van de redenen waardoor coeliakie vaak niet of erg laat wordt ontdekt door artsen. Coeliakie kan ook samengaan met andere auto-immuunziekten, zoals suikerziekte type 1. Met onbehandelde coeliakie is kans op kanker op latere leeftijd groter.

Symptomen kunnen zijn;
diarree
gewichtsverlies
groeiachterstand
braken
buikpijn
opgezette buik
obstipatie
bloedarmoede
osteoporose
lusteloosheid
verlate pubertijd
vruchtbaarheidsproblemen
spierklachten
zenuwaandoeningen
psychische klachten
humeurigheid
aften
leverfunctiestoornissen

Diagnose


Bloedonderzoek
De diagnose om coeliakie vast te stellen is in eerste instantie een bloedonderzoek. In het bloed kunnen specifieke coeliakie-antistoffen aangetroffen worden die een diagnose waarschijnlijk maken.

Voorheen was het altijd noodzakelijk om ook een biopt van de dunne darm te nemen om de diagnose definitief vast te stellen. In bepaalde gevallen is dit bij kinderen vanwege nieuwe Europese richtlijnen niet meer noodzakelijk. Het gaat dan om kinderen met erfelijke factoren, bij herhaling hoge antistoffen en de typische kenmerkende klachten van de ziekte. Bij 25% van de kinderen is een biopt hierdoor niet meer nodig.

Dunne darm biopt (Endoscopie)
Via de mond, slokdarm en maag wordt een dunne flexibele buis de dunne darm ingebracht. Vervolgens worden er een stukje weefsel van de darmwand genomen. Dit weefsel wordt microscopisch onderzocht op de aanwezigheid van darmvlokken. Wanneer de darmvlokken ontbreken of ernstig beschadigd zijn is de diagnose coeliakie bevestigd.

Behandeling

De enige behandeling is het levenslang volgen van een strikt glutenvrij dieet. Meestal herstelt de dunne darm zich volledig en zullen de klachten verdwijnen. Bij de meeste patiŽnten is de dunne darm binnen zes maanden tot een jaar hersteld. Voor veel coeliakiepatiŽnten is ťťn kruimeltje van 'gewoon' brood genoeg om weer ziek te worden. Een coeliakiepatiŽnt is zijn hele leven gebonden aan het dieet. Doordat het glutenvrije dieet voor veel mensen en in het bijzonder voor kinderen erg belastend kan zijn worden ze door een diŽtist begeleid. Zij kan deskundig advies en tips geven bij het volgen van het glutenvrije dieet. Bij begeleiding hoort ook het regelmatig bezoeken van een (kinder)arts.